Filterbriller

Er du lysømfintlig, har redusert kontrastsyn, eller har blendingsproblemer? Da kan briller med filterglass hjelpe. Filterglass vil kunne bidra til å blokkere/dempe ubehagelig lys, gi bedre synskomfort og noen ganger gi bedre kontrastsyn. Hvordan filterglass oppleves er helt individuelt, derfor må dette prøves i ulike situasjoner. Det finnes ulike typer filterglass og ofte må man har ulike filterbriller til ulike aktiviteter.

Hvem kan ha fordel av filterbrilller?

De med AMD, albinisme, diabetes retinopati, glaukom, katarakt, ME, retinis pigmentosa (RP), Sjøgrens syndrom og akromatopsi (fargeblindhet) kan oppleve bedre synskomfort med filterglass.

Hvordan tilpasse filterbriller?

Normalt bruker optiker flippere med forskjellige typer filterglass som testes ut i ulike situasjoner. Fordelen da med å få optiker på hjemmebesøk er at du får prøvd filterglassene der du faktisk skal bruke de. Lyset du har hjemme hos deg selv er som regel ikke lik det som er på optikeren sitt kontor, og dermed vil ikke utprøving av filterglass bli like god i klinikken som hjemme hos deg selv.

Hvordan ser filterbrilller ut?

Filterglass kan du få som enstyrke, progressive, bifokale og som databrille. Du kan få filterglass med styrke som lages til innfatningen du har valgt ut, man kan får filterglass som et forheng man henger på sin egen brille og kan vippe opp og ned etter behov, eller få filterbrille uten styrke som man kan bruke som den er eller bruke den utenpå sin egen brille.

Får man dekket filterbriller fra nav?

Har du en diagnose fra øyelege/lege på unormal høy lysømfintlighet, redusert kontrastsyn eller blendingsproblemer i forbindelse med sykdom eller øyesykdom, kan man søke til Nav Hjelpemiddelsentralen om å få dekket utgifter på filterbriller. MobilOptikeren vil skrive og sende inn søknad for søker i disse tilfellene.